Martin Musil4. října 2024
[-]

Bezpečnostní novinky v nejnovější verzi Apple iOS 18

Mobilní telefony dále rozšiřují své schopnosti, díky kterým si dokáží poradit se stále náročnějšími úkoly, které jim zadáváme. Od správy financí, přes osobní či firemní komunikaci až po využívání umělé inteligence. To všechno má za následek, že výrobci telefonů a operačních systémů musí neustále vylepšovat bezpečnost svých produktů, aby ochránili uživatele, jejich soukromí a cenná osobní data. V tomto ohledu nová verze operačního systému iOS přinesla jeden z největších updatů v historii. Pojďme se nyní na několik hlavních prvků podívat více do detailu.

Jakub Labant3. května 2024
[-]

Vytvoření vlastního Shellcodu – část 2

Dnešní článek přímo naváže na konec předchozího, kde jsme si nastínili, jak vytvořit vlastní shellcode, respektive jeho základ. Pro použití v praxi (exploitu) je však nezbytné vyhnout se některým aspektům např. použití hodnoty NULL nebo závislosti na pozici v paměti, což si názorně předvedeme. Aby námi vytvořený shellcode nezůstal pouze jako nic nedělající „kostra“, vytvoříme ten obecně nejrozšířenější – reverse shell.

Blažej Rypák12. prosince 2023
[-]

Generovanie HMAC tokenu v BurpSuite

Nasledujúci článok sa bude zaoberať problematikou generovania HMAC tokenov na základe klienta a možnými riešeniami, vrátane použitia nástrojov ako Puppeteer, Headless prehliadač a Burp Suite PyScripter-er pluginu. Táto problematika je relevantná pre situácie, kedy je potrebné generovať HMAC hlavičky pre každú HTTP požiadavku, pričom HMAC sa generuje z challenge a kľúča dynamicky na strane klienta.

Blažej Rypák11. prosince 2023
[-]

Burp Suite na Steroidoch

Burp Suite je už teraz všestranný a výkonný nástroj pre profesionálov v oblasti webovej bezpečnosti. Ponúka širokú škálu funkcií na testovanie bezpečnosti webových aplikácií, ako je skenovanie, prehľadávanie a zachytávanie HTTP požiadaviek. Avšak pre tých, ktorí hľadajú ešte väčšiu flexibilitu a automatizáciu, je plugin PyScripterer ideálnym pomocníkom pre špecifické úlohy s ktorými sa môžete stretnúť pri penetračných testoch.

Jakub Labant13. října 2023
[-]

Vytvoření vlastního Shellcodu

V minulých článcích jsme se zabývali limitací prostoru a velmi omezenou dostupnou sadou znaků. Zmíněná omezení, na první pohled, celkem efektivně bránily k použití volně dostupných shellcodů – vygenerovaných např. pomocí nástroje msfvenom. V dnešním článku se (opět) nebudeme zaměřovat na obcházení bezpečnostních ochran, ale popíšeme si způsob, jak vytvořit vlastní shellcode.