Martin Musil13. října 2023
[-]

O.MG USB kabely a jejich použití v praxi, máme se čeho bát?

Koncem roku 2019 spatřila světlo IT světa novinka v podobě zákeřných nabíjecích USB kabelů, skrytě obohacených o Wi-Fi modul, paměť a mikroprocesor. Výrobek má na svědomí hackerská a vývojářská skupina Hak5, která se specializuje na tvorbu inovativních nástrojů pro penetrační testery, studenty kybernetické bezpečnosti a jiné IT profesionály z oboru. Ve své podstatě se jedná o velmi nebezpečný produkt, který byl dle výrobců vytvořen především pro moderní způsoby penetračního testování hardwaru. Ve veřejném prostoru se však z tohoto kabelu může stát nástroj, skrze který lze nepozorovaně útočit na počítače, mobilní telefony a další přístroje s USB konektivitou. Jaké jsou skutečné schopnosti těchto USB kabelů a rizika jejich zneužití v reálném světě? To jsou hlavní otázky, na které jsem se snažil v tomto článku najít odpověď.

Michael Kupka18. ledna 2021
[-]

Odposlouchávání GSM komunikace

Jak je to s odposloucháváním mobilní komunikace na bezdrátové úrovni? Jsou stávající standardy pro mobilní komunikaci bezpečné? V tomto článku si ukážeme případovou studii – odposlech SMS zpráv na 2G GSM sítích. Upozornění: jedná se o praktickou ukázku (Proof-of-Concept) pro edukativní účely na vlastním telefonu, pro odposlech vlastních GSM dat.

Filip Zvařič22. září 2020
[-]

Úvod do hackování aut - Car hacking

Jak vzdáleně ovládnout auto? Nebo jak odemknout auto, aniž bychom použili hrubou sílu? V tomto článku si odpovíme nejenom na tyto otázky, ale i na mnoho dalších. Podíváme se na systémy moderních vozidel, na jejich sféry útoků a popíšeme si principy nejběžnějších typů útoků.

Michael Kupka20. dubna 2020
[-]

Akuvox – interkom a dveřní zvonek (IoT případová studie)

Přinášíme vám další díl ze seriálu o bezpečnosti běžně dostupných IoT zařízení. Tentokrát se podíváme mimo jiné na chytrý dveřní zvonek – může vás útočník sledovat prostřednictvím jeho kamery? Otevře zvonek vchodové dveře i bez znalosti PINu? Zařízení jsme otestovali doslova „skrz naskrz“. Čtěte dále.